Hirdetés

Hirdetés

Xbox 360 Hírek

Elsősorban külföldi híroldalakról fordítok érdekesebb, fontosabb híreket, vagy cikkeket Xbox 360-al kapcsolatban, néha saját tapasztalataimat is közzéteszem.

Xbox One

2013.09.01. 12:43 xboxhir

Xbox One mindenek felett

Xbox One a szép

Lassan megjelenik az új Xbox One, amit valószínűleg már vár minden régi Xbox 360 tulajdonos. Szebb, jobb, több, ezekkel lehetne jellemezni, végre játszhatunk majd natív 1080p felbontásban a hamarosan elterjedő 4k-s tévéinken, jó pixelesen. Letisztult formavilága sokakat a régi videomagnókra emlékeztethet, de mivel a célközönség valószínűleg már azt se tudja, hogy mi is volt a VHS, így ez nem nagy probléma. Talán nem is baj, hogy nem próbálkoztak be valamilyen nagyon extrém kinézettel, így jobban beleolvad a tv környezetébe, ugyebár nem a konzolt akarjuk nézegetni naphosszat, hanem a tartalmat, amit előállít.

XboxOne_1.jpg

Xbox One a csúf

Amikor bejelentették az E3-on az Xbox One-t, nem igazán lett az emberek kedvence. Eredeti terv az volt, hogy 24 óránként internetre kell engedni, különben nem lehet játszani, játékok cseréjét el lehetett volna felejteni és akkor még drágább is, mint a konkurens Playstation 4. Valahol meg lehet érteni a Microsoftot, hiszen a Valve a Steam rendszerével nagyon hasonlót csinál, hihetetlen sikerrel PC-n. Ha van egy játékból DRM mentes változat és Steames változat ugyanolyan áron a többség már a Steameset fogja megvenni, mert plusz egy sor és eszébe nem jut cserélgetni/eladni, mert nincs is rá lehetősége (az EU ezt azért máshogy gondolja, elméletben a digitális szoftverek használati jogát át lehetne ruházni másokra, komoly viták is mennek ez ügyben).

Konzoloknál azért merőben más a helyzet, mert se cd kulcs se semmi nem volt egy jó ideig, akinél a lemez azé a játék, és játszhat minden további nélkül vele. Néhány játékkiadónak ez mondjuk annyira nem tetszik, például az EA bevezetett olyan rendszert, hogy az új játékok mellé jár egy kulcs, amit beaktiválva lehet interneten játszani. Ha valaki átadta másnak a játékot, az már nem tudott vele interneten keresztül játszani, de egy bizonyos összegért megvehette a multiplayer jogot az EA-tól.

Szerencsére a Microsoft visszakozott, nem lesz szükség 24 óránkénti bejelentkezésre és a játékokat is kiadótól függően lehet majd csereberélni. Vásárlás után egyszer kell interneten beregisztrálni a konzolt, azután játszhatunk bármennyi ideig kihúzva a hálózati kábelt. Egyedül a Kinect jelenléte aggályos még, hogy kötelezően hozzá kell lennie kapcsolódva az Xbox One-hoz, de elméletileg majd ki lehet kapcsolni.

Végül a régiózárat elfelejthetjük, nincs többé PAL meg NTSC konzol és csak a megfelelőn futó játékok, nyugodtan vásárolhatunk Amerikából is játékokat, menni fognak az Európai Xbox-unkon is. Ennek a hírnek főleg azok örülhetnek akik speciális Japán piacra szánt játékokkal szeretnek játszani, mivel azok ritkán kapnak világszintű kiadást, így most már azokhoz se kell külön konzolt fenntartani.

XboxOne2.jpg

Mi van az Xbox One belsejében?

Az Xbox One felépítése elég közel van egy szabvány számítógép felépítéséhez. Remélhetőleg ez nagy előny lesz a játékok portolása szempontjából, főleg, hogy a Playstation 4 is hasonló alapokra építkezik. Fejlesztőknek is könnyebb dolguk lesz és a játékosok egyik platformon sem fognak nagy hátrányt érezni. Igazából csak későbbiekben derül ki, hogy mi fog ebből kisülni, de ígéretes jövőkép.

8 magos, X86 alapú processzor
Egyedi GPU AMD architektúra alapján
8 GB DDR3 rendszermemória, ebből 5 GB lesz elérhető a játékok számára a többit a rendszer használja
500 GB merevlemez
Blu-ray olvasó Sony valószínűleg röhög a markába
Három USB 3.0 bemenet
HDMI ki és bemenet

Új kontroller

Gombkiosztásra hasonló az Xbox 360 kontrollerhez, a nagy újdonság a ravaszoknál keresendő. Külön rezgőmotort kaptak a ravaszok, így érezhetjük például a fékezés erejét egy autós játékban, vagy a fegyverek ravaszának a visszaütését is imitálhatja. Igazán izgalmas újítás, szerintem érdemes lesz azoknak is beszerezniük majd egyet, akik esetleg nem vesznek Xbox One-t, de PC-n jelenleg Xbox 360 kontrollert is használ. Természetesen, ha lesz ehhez is majd külön megvásárolható vevőegység a PC-hez.

A Start és Select gomb helyett Menu és View gombok vannak, hasonló funkciókat fognak ellátni, inkább csak egyértelműsítő átnevezés. Ezzel leszámoltak egy konzolos hagyománnyal, mivel szinte az összes eddigi konzolon volt Start és Select gomb.

A kontroller elejében egy infravörös LED is helyet kapott, hogy a Kinect felismerje, hogy melyik kontroller kinek a kezében van.

XboxOneKontroller.jpg

Kinek kell a Kinect?

Ha kell, ha nem, minden Xbox One csomagban mellékelnek egy Kinectet, ami az Xbox 360-as társához képest jóval fejlettebb. Egy 1080p-s kamera van benne ami 30 képkocka/perccel tudja rögzíteni a látottakat. Új infraérzékelőjével gyakorlatilag bármilyen méretű szobában és bármilyen sötétben is értelmezni tudja a mozgásokat. Állítólag még a pulzust is le tudja mérni. Ez mind szép és jó, csak sokan kiakadtak azon, hogy a konzol el sem indul, ha nincs bedugva a Kinect, hiszen nagyon jó megfigyelőrendszer is lehet. Szerencsére ebből is visszakozott a Microsoft, el fog elméletileg indulni az Xbox One akkor is, ha nincs bedugva a Kinect.

XboxOneKinect.jpg

Árazás

Európában 499 Euros áron fog indulni, 300Ft-os Euroárfolyamon durván 150 ezer Ft-ot kell majd kifizetnünk. Ez az összeg nézőpont kérdése, hogy sok vagy kevés. Ha úgy nézzük, hogy egy jobbféle videókártya árán kapunk legalább 2-3 évre csúcsgrafikát (ami a jobbféle videókártyákról nem mondható el, kb. másfél év után már le kell venni pár grafikai beállítást a folyamatos játékélményhez) és még több év kellemes grafikai élményt, eléggé megéri.

Forrás: http://kotaku.com/xbox-one-everything-we-know-886407234

komment

Címkék: Xbox One

süti beállítások módosítása